CrossFit Columna Antrenamente CrossFit la Uzina. Afla ce este antrenamentul CrossFit si ce presupune

 

Ce este CrossFit?

 

CrossFit-ul este un stil de viață, caracterizat prin exerciții eficiente, executate în condiții de siguranță și o alimentație sănătoasă. Prin CrossFit poți atinge orice obiectiv, de la îmbunătățirea stării de sănătate, la scăderea în greutate și până la creșterea performanțelor sportive. Programul este potrivit atât pentru cei avansați, cât și pentru cei care n-au mai practicat activități sportive.

Nu trebuie să fii în formă ca să practici CrossFit, dimpotrivă cu ajutorul acestui program vei ajunge să fii în formă. Poți începe să practici CrossFit indiferent de nivelul de pregătire fizică. Antrenamentele devin mai dificile pe măsură ce tu devii mai puternic.

Antrenamentele sunt diferite în fiecare zi și sunt modificate de către antrenor în funcție de nivelul de pregătire fizică al participanților. Exercițiile sunt mișcări funcționale, executate eficient și în condiții sigure, la orice vârstă și nivel de pregătire fizică.

 

 

 

Dar ce sunt mișcările funcționale?

 

Mişcările funcționale sunt opusul mișcărilor de izolare musculară întalnite în sălile de fitness “clasice”, și le intalnești în viața ta de zi cu zi – de exemplu atunci când te așezi sau te ridici de pe scaun(genuflexiune) sau atunci când ridici ghiveciul acela mare cu flori (îndreptare). Exersând aceste mișcări constant, într-un mediu controlat, cu sau fără greutăți, îți vei întări musculatura corpului în aceste zone intens solicitate.

 

Care este rezultatul antrenamentelor CrossFit?

 

Vei lucra tot corpul și vei scădea riscul unei accidentări viitoare prin transferul presiunii dinspre coloană și articulații spre musculatură. Vei dezvolta întreaga musculatură, dar fără să pui accente pe acei muschi foarte puțin solicitați în viața de zi cu zi – spre deosebire de culturism – iar corpul tău va arăta armonios. Adrenalina va fi prezentă în timpul antrenamentelor iar endorfinele eliberate după acestea te vor menține într-o stare de bine timp de câteva ore! Dacă practici sport de performanță vei observa în scurt timp o creștere a forței și a vitezei de reacție.

 

Un antrenament CrossFit garantează faptul că tot corpul va fi pus “la muncă”, îmbinând antrenamente aerobe și anaerobe:

gimnastică (flotări, genuflexiuni libere, mers în mâini, ridicări la inele, etc.)

haltere (pus la piept și aruncat, smuls, etc.)

izometrie (“scândurica”, “scăunelul”, stat în mâini, etc.)

monostructural (alergat, vâslit, etc.)

 

Antrenamente CrossFit + Comunitate = Un stil de viață sănătos

 

După zeci de ani de dezvoltare, antrenorul american Greg Glasman a găsit o formulă pentru a defini acest stil de antrenament: mișcări funcționale (MF) mereu variate (MV) la intensitate medie spre ridicată (@IR), executate în cadrul unei comunități de atleți ce va conduce spre formarea unui stil de viață sănătos și activ (www.crossfit.com).

Urmărind acest program de antrenament, poți măsura cu adevărat cât de în formă ești (cunoscut drept “fitness level”) şi poți îmbunătăți propriile performanțe. Fără să îți dai seama, realizezi că deja ești înconjurat de o comunitate formată în jurul antrenamentelor de grup.

 

Pentru cine este recomandat antrenamentul CrossFit?

 

Pentru oricine! Dar mai ales dacă vrei să:

devii în formă și nu știi cum să îți organizezi programul de antrenament

♦ faci o schimbare de la sălile “clasice” de fitness: benzi de alergat și aparate de izolare musculară

♦ reîmprospătezi interesul pentru fitness prin antrenamente noi, diferite de rutina ta obișnuită

nu pierzi timp inutil antrenându-te

♦ îmbunățești viteza și forța în sportul de performanță pe care îl practici

♦ participi la concursuri de fitness

ne cunoști și să îți faci noi prieteni

 


 

La ce să te aștepți de la un antrenament CrossFit?

 

În general, clasa de CrossFit e structurată în trei părți:

  1. WARM UP – încălzire generală și specifică. Durează 10-15 minute și îți pregătește corpul pentru antrenamentul din ziua respectivă.

 

  1. STRENGTH – înveți, exersezi și îți îmbunătățești tehnica unei mișcări complexe: Snatch, Clean & Jerk, Back Squat, Front Squat, Overhead Squat, Strict Press, Push Press, Bench Press, Pull-ups, Bar Muscle Up, Ring Muscle Up, Handstand Push ups, Handstand Walk, Double Unders, Run, Row, Bike, Burpee.

 

  1. METCON – antrenament desfășurat într-un anumit interval de timp, la intensitate medie spre ridicată, cu exerciții variate. Antrenorii vor oferi atleților variante pentru nivelul de pregătire fizică al fiecăruia.

 

  1. STRETCHING – după clasă, atleții pot rămâne să se relaxeze și să-și detensioneze musculatura după un antrenament intens.

 

În timpul unei clase de CrossFit îți îmbunătățești toate ramurile condiției fizice: rezistență cardiovasculară, vitalitate, forță, flexibilitate, putere, viteză, coordonare, agilitate, echilibru, precizie.

Un exemplu de antrenament ar fi:

Încalzire (warm-up)

3 RUNDE

10 Alt. Cossack Squats

10 V-ups Or Tuck ups

10 Banded Goodmorning

 

 

Tehnică (Skill)

Clean

5 x 5 – 70% ( se vor executa 5 serii a câte 5 repetări, la 70% din maximal)

– exerciții de perfecționare-a tehnicii (Drills)

– începătorii vor executa mișcarea doar cu bara ușoară sau bara de PVC

 

Antrenamentul zilei (W.O.D – Workout of the Day)

AMRAP (as many rounds as posible – cât mai multe runde de):

5 Thtusters RX: 60kg/40kg)

10 TTB (toes to bar)

20 burpees

Timp: 15 minute

Antrenamentul zilei (W.O.D – Modified Version)

AMRAP (as many rounds as posible – cât mai multe runde de):

5 Thtusters (20/15kg)

10 Knees To Elbow

15 burpees

Timp: 15 minute

Tu respiri aer, noi respirăm foc!

Acesta este motto-ul nostru. Vrem să te încurajăm să vii și să verifici pe pielea ta că rezultatele nu vor întârzia să apară acolo unde este dorință, entuziasm, efort constant și consistent. Ba mai mult, vei fi înconjurat și îndrumat de antrenori cu experiență dar și mai important – de persoane cu aceleași obiective ca ale tale.